Inundatii in 14 judete din Romania! Un numar record de gospodarii care pot fi afectate!

Pericol de inundații în 14 județe. Hidrologii au emis, o avertizare Cod portocaliu de inundații pe râul Olt, până miercuri dimineață, afectând județele Harghita, Covasna și Brasov.

De asemenea, hidrologii au emis și o atenționare de Cod Galben de inundații valabilă până miercuri seara în 12 bazine hidrografice din Oltenia, Muntenia, Transilvania și Moldova.

„Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice Cormos, Homorodul Mic și Homorodul Mare”, arată un comunicat al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

De asemenea, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor anunță că se vor înregistra fenomene hidrografie periculoase până miercuri, la ora 9:00, pe râurile din bazinele hidrografice:

Mureș – bazin superior amonte confluența Arieș (județele Harghita, Bistrița Năsăud și Mureț), Târnave (județele Harghita, Mureș, Sibiu și Alba), Desnățui (județele Mehedinți și Dolj) și Teslui (afluent al Oltului inferior) – județele Dolj și Olt.

Codul galben de inundatii este valabil până miercuri, la ora 12:00, pe următoarele cursuri: Călmățui (județele Olt și Teleorman), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Olt, Argeș și Teleorman), Argeș – bazin superior (județul Argeș), Dâmbovița – bazin superior (județele Argeș și Dâmbovița), Neajlov (județele Argeș, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu) și Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița și Prahova).

Un Cod galben de inundații va fi în vigoare începând de marți, ora 18:00, până miercuri, ora 22:00, astfel: Baseu, Jijia, (județele Botoșani și Iași), Bârlad – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați).

În Covasna, Brașov și Buzău, hidrologii au anunţat cod roșu pentru că două râuri ar putea depăși cotele de pericol, iar pe versanții munților se formează torenți care se scurg către zone locuite.

Situația cea mai gravă a fost la Sita Buzăului, unde apa a acoperit Drumul Național 10 și a scos oamenii din case.

Oamenii din Sita Buzăului, judeţul Covasna, au fost copleşiţi de ape din toate părţile. Râul Buzău a ieşit din matca şi a inundat drumuri şi gospodarii.

Zăpada topită pe versanţi s-a transformat în torenţi care au cuprins satul.

Localnicii nu se aşteptau la asemenea prăpăd, pentru că de 8 ani nu au mai avut inundaţii. Totul s-a petrecut fulgerător şi nu au avut timp să stăvilească apele.

Circulaţia pe Drumul Naţional 10 a fost blocată de ape, dar şi de bolovanii şi stâncile căzute de pe versanţi.

Poliţiştii au cerut şoferilor să urmeze rute ocolitoare, pe drumuri comunale.

jurnal musceltv 13.03.2018 inundatii stalpeni – gabriel serbanoiu prin telefon – ela ionascu

…. Ploile abundente din ultimele zile au afectat gospodăriile din mai multe localități argeșene. Printre aceste se află și comuna Stâlpeni acolo unde au fost afectate mai multe gospodării, apa intrând atât în curți cât și în case.#musceltv #jurnalmusceltv #inundatii #isuarges #pompierii #stalpeni #campulung #arges

Posted by MuscelTv Campulung on 13 Martie 2018

Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *